Λάχανο – Ανοίγουμε το μάτι στα 2/3 της κουζίνας, εδώ είναι στο 7. Αφαιρούμε το κύριο στέλεχος του λαχανου, το σαρκώδες σκελετό. Βάζουμε το λάχανο στο σκεύος με 250ml νερό. Το λάχανο θα βράσει για 5-7 λεπτά. Βάζουμε το audiotherm στο σημείο του ‘καρότου’. Όταν η ένδειξη ανέβει στο σημείο της ‘μπριζόλας χαμηλώνουμε το μάτι στο 2. Όταν φτάσει στο σημείο του ‘καρότου’ αφήνουμε για 5’ και κλείνουμε το μάτι.
Μετά το βρασμό, ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα, κόβουμε το κάθε φύλλο στην μέση και αφαιρούμε το υπολειπόμενο σκληρό σαρκώδες σκελετό και το βάζουμε στην άκρη για την συνέχεια της συνταγής. Όταν κόψουμε στην μέση το κάθε φύλλο, μετράμε να είναι σχεδόν στο μέγεθος 1 μέτριας παλάμης (περίπου 20cm).
Μείγμα κιμά – Σε ένα ποτήρι του νερού βάζουμε 1 ποτήρι του κρασιού ρύζι να μαλακώσει με 4 δάχτυλα βραστό νερό για 10 λεπτά. Όσο περιμένουμε, σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά με τον κιμά (κιμά, μυρωδικά, κρεμμύδι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι – εκτός από το λάδι και το νερό). Τελευταίο βάζουμε το ρύζι Αφού το στραγγίζουμε. Αρχίζουμε τότε να αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί. Το μείγμα πρέπει να παραμείνει αφράτο: μην το δουλέψετε περισσότερο από όσο χρειάζεται να ανακατεύει ο κιμάς με τα μυρωδικά και το ρύζι.
Λαχανοντολμάδες: Σε μια επιφάνεια ανοίγουμε ένα ένα το φύλλο, παίρνουμε 1 κ.σ. μείγματος και αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες σαν μικρά μπουριτος. Παίρνουμε τον σαρκωδες σκελετό από τα φύλλα και φτιάχνουμε μια στρώση στον πάτο του σκεύους. Γεμίζουμε το σκεύος κυκλικά με τους ντολμάδες. Προσθέτουμε 330ml νερό και τις 2 κουταλιές της σούπας λαδι, πιπέρι, αλάτι, και κλείνουμε με το γρήγορο καπάκι. Βάζουμε στο turbo για 10 λεπτά. Μόλις ο κόκκινος δείκτης ανέβει στο 1ο soft χαμηλώνουμε το μάτι στο 2. Μετά από 10 λεπτά στο turbo κλείνουμε το μάτι και περιμένουμε οι δείκτες να γυρίσουν στην αρχική τους θέση.
Αυγολέμονο: Χτυπάμε τα 2 αυγά καλά, προσθέτουμε το λεμόνι σιγά σιγά όπως επίσης και το ζουμί από τους ντολμάδες για να μην ψηθούν τα αυγά, ανοίγουμε το μάτι να πάρουν μια βράση οι ντολμάδες και περιχύνουμε με το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο: 1. 2 αυγά, 1 ποτήρι του κρασιού λεμόνι, και ζουμί από τους ντολμάδες Ή 2. 1 ποτήρι του κρασιού λεμόνι, ζουμί από τους ντολμάδες, και 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Σερβίρουμε με βαρελίσια φέτα και έξτρα άνηθο!
Υγιεινή μαγειρική με τα σκεύη της AMC. Δείτε την σωστή τους χρήση και μάθετε να φτιάχνετε νόστιμα και υγιεινά φαγητά.
Περισσότερα